ZACZYNAMY
Dwóch znajomych z Sycylii miało pasje, wiedzę i chęci do podzielenia się smakiem prawdziwie włoskich gelato z Krakowem. Z młodzieńczego entuzjazmu, oraz zapału i miłości do kultury włoskiej kuchni powstała pierwsza lodziarnia i produkcja Katané przy ul. Sławkowskiej 19. Początki były związane z ciężką pracą od rana do nocy, ale przynosiły wiele radości, smak naszych gelato pokochał Kraków. Każdego dnia do naszego lokalu ustawiały się długie kolejki, aby skosztować prawdziwie włoskiego gelato, które wówczas nie było jeszcze popularne na krakowskich ulicach. Niestety, praca oraz polski klimat przerosły jednego ze wspólników, który postanowił wrócić do swojej ukochanej Sycylii. Drugi ze wspólników - Odoardo Spataro, nie zamierzał jednak rezygnować z Polski i lodowego biznesu, który rozwija z powodzeniem do dnia dzisiejszego. To był zarówno piękny, jak i bardzo ciężki początek lodowego imperium na terenie Krakowa, a następnie Polski..
KOLEJKI PO LODY
Po pierwszym udanym sezonie, zaczęło brakować sił na stałą i ciągłą produkcję lodów w standardowych garnkach, trzymając termometr w ręce, aby zachować niezbędne temperatury. Każdego dnia obieraliśmy nawet 100 kg świeżych owoców, aby rozpieszczać podniebienia osób stojących w nigdy niekończącej się kolejce. Chcąc sprostać wymaganiom ilościowym naszych Gości, których stale przybywało, potrzebna była duża inwestycja w sprzęt, który ułatwił i skrócił czas pracy, a my mogliśmy produkować więcej Gelato, w krótszym czasie, zachowując stale bardzo wysoką jakość, na której od zawsze nam zależało.
OSOBNA PRODUKCJA
Mało rąk do pracy, ciągły rosnący apetyt Krakowian oraz chęć rozrostu Katané zadecydował o przeniesieniu produkcji z 15m2 na dużą przestrzeń przy ul. Kujawskiej w Krakowie oraz zakup chłodni do rozwożenia lodów.
REALIZACJA PLANÓW
Plany się ziściły. Otwarcie malutkiej lodziarni przy ul. Siennej, pierwsze kroki w kręceniu gelato gourmet, które okazały się sukcesem w Krakowskich hotelach.
PRAWDZIWA WŁOSKA KAWIARNIA
W odpowiedzi na zapytania naszych Gości o więcej sycylijskich smaków w ofercie, nadszedł czas na przekształcenie niewielkiej lodziarni przy ul. Siennej 17 na większą Gelateria - caffeteria, wprowadzając tym samym do oferty sycylijskie finger food w wersji słodkiej i wytrawnej, puchary lodowe, ciasta, brioche i wiele innych włoskich przysmaków, które zapewniły całoroczne funkcjonowanie lokalu. Jak na włoską tradycję przystało, nie wyobrażaliśmy sobie Katané bez dobrej, włoskiej kawy. W tym celu nawiązaliśmy współpracę z małą palarnią znajdującą się na Sycylii, z którą stworzyliśmy własną mieszankę ziarna.
WDRAŻAMY KOLEJNE POMYSŁY
Nowe smaki, nowe produkty - ciągle rosnący zapał - lody Katané przy plaży Bagry prosto z Ape Piaggo, czy współpraca z Uber Eats to kilka niewielkich kroków przed kolejnym wielkim skokiem, który miał nastąpić w 2019 roku.
ROZWÓJ
Tworzymy i kochamy to co robimy. Chcąc zapewnić naszym Gościom dostęp do naszych przysmaków nie tylko w centrum miasta, otwieramy punkt na Bronowicach Małych, w samym środku osiedla, który bardzo szybko zyskał popularność wśród mieszkańców. Obserwując zainteresowanie Gości, otwieramy lokal w Olkuszu, który również w krótkim czasie zyskał swoich wielbicieli. Stale pracujemy nad brandem, doskonaleniem receptur, poszerzaniem oferty o nowe smaki. Dołączają do nas punkty Partnerskie, które wprowadzają do swojej oferty zarówno gelato, jak i kawę Katané. Sukcesywnie, można nas spotkać w coraz większej ilości miejsc na mapie Krakowa i jego okolic.
DALSZY ROZWÓJ I LOKALE FRANCZYZOWE
W pierwszej połowie 2023 roku otwiera się kolejny lokal własny przy ul. Szpitalnej 40, który jest znacznie większy od reszty, dając tym samym więcej miejsc siedzących. Jest to już trzeci lokal w samym centrum miasta, a kolejki stają się coraz dłuższe. W drugiej połowie roku otwieramy pierwszy punkt franczyzowy w CH BONARKA. Jest to pierwszy lokal w centrum handlowym, który okazuje się być świetnym rozwiązaniem. Punktów Partnerskich stale przybywa, a marka staje się coraz bardziej rozpoznawalna, robi się o nas głośno w social mediach.
GDZIE DALEJ?
Postanawiamy podzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem z kolejnymi Franczyzobiorcami i otworzyć się na kolejne miasta, przekazując tym samym całe know - how i doświadczenie zdobywane przez lata. Gdzie nas dalej? Zaobserwuj nas na instagramie i bądź na bieżąco!