Jak powstała marka KATANE. I czy włoską pasję można przenieść na polską ziemię?
Czym to się kończy?

Zapraszamy do zapoznania się z historią naszej małej sycylijskiej ojczyzny w Polsce.

2011
Zaczynamy!
Dwóch znajomych z Sycylii miało pasje, wiedzę i chęci do podzielenia się smakiem prawdziwych włoskich gelato z Krakowem. Z tego całego entuzjazmu, młodości i zapału do kultury włoskiej kuchni powstała pierwsza lodziarnia i produkcja Katane przy ul. Sławkowskiej. Początki były związane z ciężką pracą od rana do nocy, ale przynosiły wiele radości gdyż ten smak pokochał Kraków. Niestety praca oraz klimat przerosły jednego kompana, który postanowił wrócić do swojej ukochanej Sycylii.
2011
2012
Kolejki po lody
Po pierwszym udanym sezonie, zaczęło brakować sił na ciągłe kręcenie lodów w garnkach z termometrem w ręce. Obieraliśmy dziennie do 100 kg owoców po to aby rozpieszczać podniebienia osób stojących w nigdy nie kończącej się kolejce. Potrzebna była duża inwestycja w sprzęt, który ułatwił i skrócił czas pracy.
2012
2013
Osobna produkcja
Mało rąk do pracy, ciągły rosnący apetyt Krakowian oraz chęć rozrostu Katane zadecydował o przeniesieniu produkcji z 15m2 na dużą przestrzeń przy ul. Kujawskiej w Krakowie oraz zakup chłodni do rozwożenia lodów.
2013
2014
Realizacja planów
Plany się ziściły. Otwarcie malutkiej lodziarni przy ul. Siennej, pierwsze kroki w kręceniu gelato gourmet, które okazały się sukcesem w Krakowskich hotelach.
2014
2015/2016
Prawdziwa włoska kawiarnia!
Przekształcenie lodziarni przy ul. Siennej w dużą gelateria-caffetteria z przekąskami sycylijskimi, pucharami lodowymi, ciastami i innymi produktami. Odbiegając od lodów, wraz ze znaną palarnią na Sycylii stworzyliśmy także własną mieszankę kawy.
2015/2016
2017/2018
Wdrażamy kolejne pomysły
Nowe smaki, nowe produkty - ciągle rosnący zapał - lody Katane przy plaży Bagry prosto z Ape Piaggo, czy współpraca z Uber Eats to kilka niewielkich kroków przed kolejnym wielkim skokiem, który miał nastąpić w 2019 roku.
2017/2018
2019
Rozwój
Tworzymy i kochamy to co robimy. Jesteśmy na etapie otwierania kolejnych dwóch punktów w Krakowie i rozpoczęcia franczyzy na całą Polskę. Obecnie nasz zespół to około 25 osób w 4 punktach, 1 technolog żywności i dietetyk, 2 kierowników - rodzinka ciągle rośnie 😀
2019
Dziś
Kawałek prawdziwej Italii
Wykonujemy swoją pracę z pasji oraz z pasją. Ciągle wierni włoskiej tradycji! Jeżeli chcesz poczuć smak Sycylii, zapraszamy!
Dziś

Dlaczego
GELATO
są lepsze
od lodów?

Odpowiemy w liczbach...

- 0 °

to temperatura podania Gelato co daje im bogaty i intensywny smak – lody są mrożone do -20°.

0 x

niższa zawartość tłuszczów. Gelato zawierają 4-8% tłuszczu podczas gdy w lodach znajduje się go 10-18%.

25 %

to maksymalna zawartość powietrza w GELATO –  dlatego mają gęstszą, kremową konsystencje. Lody to w 50-60% powietrze. 

0 %

świeżych, naturalnych składników,
bez konserwantów.